SPC vinyl padló

Az elnevezés "SPC vinyl padló" gyakran félrevezető lehet, mert valójában két különálló típusú padlóburkolatról van szó, az SPC padlóról, és a vinyl padlóról. A vinyl padló teljes keresztmetszete vinylből készül, míg az SPC padló hordozó rétege Stone Polymer Composite – Kőpor Polimer Kompozit. Mindkét fajta burkolat elérhető ragasztós és klikkes kivitelben, és bár hasonló jellemzőkkel rendelkeznek, fontos különbség van a két burkolat között. A vinyl padlók egyre növekvő népszerűsége arra ösztönözte a gyártókat, hogy tovább finomítsák a terméket. Az évek alatt felhalmozódott tapasztalatok alapján létrehozták az SPC padlót, amely javítja a vinyl padlók bizonyos hátrányos tulajdonságait.

Vinyl padló

A vinyl padló, vagy kevésbé ismertebb nevén LVT padló (Luxury Vinyl Tiles), egy műanyagból készült padlóburkolat, amely különböző szerkezeti kialakítással, lerakási technikával és használati jellemzőkkel érhető el a piacon. A vinyl padló vízálló, magas kopásállósággal rendelkezik, és jellemzően téglalap alakú panel formájában kapható. A vinyl padló két legnépszerűbb változata a ragasztós vinyl padló és a klikkes vinyl padló. Utóbbi fokozatosan háttérbe szorul az SPC padlóval szemben, ami magyarázatul szolgálhat az "SPC vinyl padló" kifejezés terjedésére.

SPC padló

Az új generációs SPC padló (Stone Polymer Composite – Kőpor Polimer Kompozit) a vinyl padlók továbbfejlesztett változata. Az SPC padlók alapanyaga egy speciálisan kifejlesztett keverék, amely 60 % kőporból (jellemzően mészkő por) és polimerekből áll. Ez a kompozíció biztosítja az SPC padlók méretstabilitását. Az SPC padló egy rendkívül kemény alapot nyújt a vinyl fedőréteg számára, így az eredmény egy ütésálló és nagy ellenállóképességű burkolat. Az SPC padló ideális választás lehet otthonok és munkahelyek számára egyaránt.

Hasonlítsuk össze az SPC padló és a vinyl padló tulajdonságait!

  • Az SPC padló keményebb és merevebb burkolat, ezért a fogadóaljzattal szemben támasztott követelmény kicsit lazább, például meglévő kőburkolatra fektetve a fugák rajzolata biztosan nem jelenik meg a felületen (természetesen, ha a kőburkolat és fugái normál állapotban vannak).

  • A vinyl padló (LVT padló) puhább és lágyabb, ezért komfortosabb és kényelmesebb, illetve ennek a tulajdonságának köszönhetően a ragasztós kivitelű vinyl padlókat, akár íves felületen is könnyen rögzíthetjük.

  • Az SPC padló az ásványi kompozit hordozórétegnek köszönhetően, jobban ellenáll a hőmérséklet ingadozás okozta méretváltozásnak. Az ilyen tulajdonságok teszik az SPC padlót alkalmasabb választássá olyan helyiségek burkolására, ahol például a napfény közvetlenül éri a padlót.

  • A vinyl padló rugalmassága révén hatékonyan csillapítja a lépészajokat, így egy nyugodtabb és csendesebb környezetet biztosít. Ez a tulajdonság teszi ideális választássá olyan helyiségek számára, ahol fontos a zajcsökkentés, például lakószobákban vagy irodákban, ahol a csendes környezet elősegítheti a kellemes hangulatot és a koncentrációt.

  • Hasonló vastagsággal (vagy inkább vékonysággal) rendelkeznek, ezért felhasználhatóságuk nagymértékben megegyezik.
     
  • Az úsztatott burkolatokra jellemző kisebb kopogós hangok tovább csökkenthető olyan prémium kategóriás alátétek használatával, amelyek jelentősen letompítják ezen zajokat.

A fentiek alapján egyértelműen látszik, hogy az SPC és a vinyl padló két különálló típusú padlóburkolat, amelyek bár rendelkeznek néhány hasonlósággal, számos lényeges különbségük van. Az SPC padló esetében a burkolat csupán az felső néhány tizedmilliméteres rétegében található vinyl, amely a padló dekoratív, látható felületét képezi. Ez a felső vinyl réteg adja meg a padló esztétikai megjelenését, és gyakran ezért nevezik SPC vinyl padlónak is. Ez a megnevezés azonban némi félreértést okozhat, mivel az SPC padló lényegesen több komponensből áll, és az alapvető tulajdonságai jelentősen eltérnek a hagyományos vinyl padlótól.

 

Az SPC padlók alapanyaga egy speciálisan kifejlesztett keverék, amely 60 % kőporból (jellemzően mészkő por) és polimerekből áll. Ez a kompozíció biztosítja az SPC padlók méretstabilitását.