Mátraparkett svédpadlók válogatottsága

A mátraparkett svédpadlók esztétikai válogatottságuk szempontjából négy csoportra bonthatók. Kiemelendő, hogy csak esztétikai válogatottságról beszélünk, tehát a burkolat csoporttól függetlenül első osztályú megmunkálással rendelkezik. A csoportosítás révén egyszerűbben választhatunk azonos mintázatot a már meglévő padlónk mellé. Bármelyik kategória mellett döntünk, lehetőségünk van az adott padlót tölgyfából, valamint prémium és antique válogatottság esetén kőrisből kérnünk.

Prémium

Megfelel a natúr válogatottságnak. Ajánlott azok számára, akik szeretik a homogén svédpadlót. Rajzolatos és egyenes szálú elemekből álló, legmagasabb esztétikai elvárásoknak megfelelő, válogatott felület. Csak a természetes növekedésből adódó színeltérések lehetnek jelen ebben a válogatottságban. A felület szíjácstól teljesen mentes, és lényegében göcsmentes. Egészséges, szín azonos göcsök viszont előfordulhatnak legfeljebb 5-8 mm átmérőig, de nem állhatnak csoportokban. Fekete tűgöcsök, melyek a felület összhangját még nem zavarják, 1-2 mm átmérőig lehetnek jelen.

Superior

Megfelel a standard válogatottságnak. Azoknak ajánlott, akiket nem zavar a kisebb színeltérés és kisebb csomók jelenléte a fában. Szíjácstól mentes, jól benőtt, egészséges göcsök legfeljebb 25 mm átmérőig megengedettek. Fekete göcsök 5-8 mm átmérőig lehetnek, de csoportokat nem alkothatnak. Egészséges tűgöcsök 2-3 mm átmérőig fordulhatnak elő, ha csoportosan vannak jelen, akkor a csoport átmérőjére vonatkozik a kiterjedés kritériuma.

Antique

Megfelel a rusztikus válogatottságnak. Azok számára ajánlott, akiknek tetszik a fa rusztikus megjelenése. Több csomó és nagyobb színeltérés is megengedett. A felület szíjácstól mentes. Egészséges göcsök 80 mm átmérőig, fekete göcsök 25 mm átmérőig fordulhatnak elő. Emellett lehetnek természetes növekedésből adódó szín és szerkezeti eltérések.

Antique+

Válogatottság szempontjából a legmarkánsabb kategória. Találkozhatunk nagyobb színeltérésekkel és csomókkal is. Göcsök, színeltérések és szövetszerkezeti tekintetben hasonló az antique válogatottsághoz, de itt már egészséges szíjácsok is előfordulhatnak maximum az anyag szélességének egynegyedéig. Példaképp egy 12 cm széles svédpadlónál maximum 3 cm-es lehet a szíjács.

Fogalomjegyzék:

Szíjács: A szíjács a fa kéreghez közel eső külső része. Ez a rész világosabb, mint a fa közepe. A szabvány megengedi, hogy a fafeldolgozás során ez a rész is bekerüljön az alapanyagba. A szíjács általában a kész svédpadló vagy a parketta sarkánál ék alakban jelenik meg. Nem minden válogatásban engedik meg a szíjácsot, de ahol igen, ott pontosan meghatározzák, hogy milyen mértékben jelenhet meg.